Welkom bij de Flevowand

Op de terugreis van een vakantie in Frankrijk in 2004 ontstond het idee voor een wandkleed voor mijn woonplaats Biddinghuizen. De inspiratie had ik opgedaan bij het beroemde Tapisserie de Bayeux. Zoiets zouden wij toch ook voor mijn dorp kunnen maken? Historisch gezien was er materiaal genoeg: de geschiedenis van de omgeving van Biddinghuizen begon al 200.000 jaar voor de jaartelling, met de gevolgen van een ijstijd. Voordat je dan in de 21e eeuw bent, kun je wel enige meters borduren.

Allereerst heb ik in 2004 met Jenny Bijsterbosch (eigenaresse van de voormalige Kreashop de Lapjeskat in Biddinghuizen) overlegd of zij bereid was mee te doen met dit borduur avontuur. Zij reageerde heel enthousiast en wilde graag meedoen. Na een eerste oproep voor vrijwilligers meldden zich zo’n twintig personen.

De Flevowand is uiteindelijk een borduurwerk geworden van 60 meter lengte en 50 cm. hoogte. Hierop wordt de geschiedenis ‘verhaald’ vanaf de Saalien ijstijd tot het heden van het oude Zuiderzeegebied. Ongeveer 30 vrijwilligers - variŽrend van historici, tekenaars en borduursters tot het bestuur en technici - hebben 14 jaar gewerkt tot aan de voltooiing van de Flevowand op 14 juni 2018.

Erie van Veelen - initiatiefneemster

Laatste nieuws / Agenda:

 • Na 14 jaar: de Flevowand is klaar!

  Donderdag 14 juni 2018, exact 100 jaar nadat de Zuiderzeewet in werking is getreden, is de Flevoland feestelijk afgerond in het bijzijn van HKH Prinses Beatrix.

  Tijdens een besloten bijeenkomst in Biddinghuizen zijn de laatste borduursteken gezet door de burgermeester van de gemeente Dronten en de loco burgermeester van de Franse stad Bayeux. Toepasselijk, omdat het idee voor de Flevowand ontstond na een bezoek aan het wereldberoemde Tapisserie de Bayeux. Daarna werd door HKH Prinses Beatrix een gouden borduurnaald in het doek gestoken om de afronding van het wandkleed te symboliseren.  De dag erna, op vrijdag 15 juni 2018 is de Flevowand onder politie begeleiding vervoerd naar museum Batavialand in Lelystad. Een klein team van specialisten en vrijwilligers heeft het wandkleed klaar gemaakt voor expositie in een klimaat gereguleerde vitrine.

  Op zaterdag 16 juni 2018 is de expositie van de Flevowand in Batavialand feestelijk geopend door burgemeester Ina Adema van Lelystad, daarbij geholpen door Ariadne, de dochter van de mythische koning Minos van Kreta.

  De Flevowand is vanaf nu permanent te bewonderen in Batavialand in Lelystad.

 • Stop op lezingen over de Flevowand

  De Flevowand is afgerond en per 16 juni 2018 verhuisd naar museum Batavialand in Lelystad. Daarom is per half mei 2018 gestopt met het geven van lezingen over de Flevowand. Er kunnen ook geen lezingen meer aangevraagd worden.

 • Boek over de Flevowand te koop in Biddinghuizen

  In mei 2017 is het boek "De Flevowand - Van Bayeux tot Biddinghuizen" gepresenteerd. In dit boek worden de mensen achter de Flevowand - en het doek zelf - uitgelicht met foto's van Marco Bakker en tekst van Ans van Berkum.

  Het boek is te koop bij Boekenhuys Van der Walle, gevestigd aan de Baan 22 in Biddinghuizen, en in de museumshop van Batavialand in Lelystad. • Actuele ontwikkelingen

  Actuele ontwikkelingen rond de Flevowand zijn hier te vinden.

 • De Flevowand bezoeken

  Wilt u de Flevowand bezoeken? Dat kan! Met ingang van zaterdag 16 juni 2018 is de Flevowand permanent te bezichtigen in museum Batavialand in Lelystad.